خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: تاریخ معاصر ایران شاهد تحولات بسیاری بوده واین امر توجه محققان بسیاری، اعم از داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است.
ادبیات گسترده موجود در باب ایران معاصر مرهون مطالعات این محققان است. یکی از حوزههای قابل توجه حوزه نیروهای اجتماعی و پیوند آنها با سیاست در ایران است.
کتاب حاضر از جمله این پژوهشهاست که به بررسی سیاست در ایران معاصر از جنبه ارتباط گروهها و طبقات با دولت و تاثیر آن بر نوسازی میپردازد.
نویسنده کتاب، جیمز بیل از زمره کسانی است که تحقیقاتی در باب ایران انجام داده و پیش از این کتاب عقاب و شیر از وی به فارسی ترجمه شده است در این کتاب میکوشد با تمرکز بر طبقه متوسط جدید، به جایگاه این طبقه در سیاست ایران بپردازد.
طبقه متوسط جدید در ایران به دنبال انقلاب مشروطیت و گام نهادن ایران در مسیر مدرنیزاسیون و ارتباط با غرب شروع به رشد کرد و در مسیر رشد و گسترش خود موانع و فشارهایی را از سوی دولت و طبقات قدیمیتر تجربه کرد.
جیمز بیل در این کتاب که متن اصلی آن در دهه 1960 نگارش یافته است میکوشد برنامه اصلاحات ارضی را با صورتبندی طبقاتی در ایران پیوند دهد.
بدین منظور ابتدا به بررسی طبقات در تاریخ ایران میپردازد و سابقه آنها را تا زمان معاصر پی میگیرد. نویسنده سپس تحرک طبقاتی را در ایران معاصر (به ویژه در دوره پهلوی دوم) مورد بررسی قرار میدهد و با معرفی طبقات این دوره به ظهور و رشد طبقه متوسط جدید و اقدامات دولت پهلوی برای محدود ساختن این طبقه میپردازد.
کتاب علاوه بر مقدمه مترجم و پیشگفتار، دارای کتابشناسی و نمایه هست و در شش فصل سامان یافته است.
فهرست عناوین این کتاب عبارتند از: ساختار اجتماعی ایرانی - اسلامی، روشنفکران حرفهای - دیوانسالار طبقه جدید، براندازان: از خود بیگانگی نظام ایدئولوژیک، فنسالاران: سیاست نارضایتی از روش کار، بند و بست چیان، دفاع از نظام شبکهای و انقلاب سفید: سیاست حفظ نظام.
نظر شما